Kit voeg in de badkamer.

Kitten van de badkamer. De kitnaden in de badkamer, waarschijnlijk het minst gecheckte item in huis. Maar zeker niet minder belangrijk, deze zorgt er voor dat jij geen lekkage gaat krijgen als je lekker aan het douchen bent of in bad zit.

Historie

Vroeger werden de tegels in een badkamer “gezet”. Vandaar ook de naam tegelzetter. De tegels werden door middel van cement gebonden mortel tegen de muur geplaatst. Daarna werd alles netjes aangevoegd, ook de inwendige hoeken. Aangezien materialen altijd werden o.a. door temperatuur gaat het tegelwerk uitzetten en krimpen. De gevoegde inwendige hoeken kunnen deze rek niet opvangen en daar is het begin van een hoop ellende.

Kit

Tegenwoordig wordt er immens veel gekit in de bouwsector. Dit heeft zeker ook te maken met alle bijv. prefab elementen die tegenwoordig gebruikt worden. Ook bij beglazing en bij sanitaire ruimtes kunnen we niet meer zonder de kit! Het is daarom ook niet gek dat er enorm veel kitsoorten zijn. Voor elke toepassing is er wel een kitsoort te vinden

Kit in de badkamer

Zoals we al eerder zeiden wordt er op elke aansluiting inde badkamer een kit voeg aangebracht. Of het nu de inwendige hoek is van 2 betegelde muren, de aansluiting vloer/ wand, rondom de drain/afvoer putje, overal zie je de kit voeg weer terug.

De reden dat we tegenwoordig alles met een kit voeg afwerken is dat kit veel meer rek en krimp op kan vangen dan dat je dit zou afvoegen met een voegsel op cement basis.

Welke kit is geschikt voor in de badkamer?

Hier kunnen we vrij kort over zijn, siliconen kit! hieronder hebben we een opsomming van de eigenschappen van siliconenkit bij elkaar gezet.

Den braven siliconenkit
  • Zeer waterbestendig
  • Behoud zijn flexibiliteit over een breed tempratuurbereik
  • Hecht op diverse ondergronden zoals keramiek, glas, metaal
  • Is bestand tegen extreme temperaturen
  • UV- bestendigheid, behoud zijn hechting voor vele jaren
  • Schimmelbestendigheid, bevat schimmelwerende middelen
  • Chemische bestendigheid tegen chemicaliën
  • Verkrijgbaar in veel verschillende kleuren

Kitvoegen controleren/denbravenkit

Kit Schimmel

Ondanks dat de kitvoegen jarenlang mee kunnen gaan is het wel verstandig om deze regelmatig te checken of deze nog een goede hechting heeft. Ook gebeurd het nog weleens dat een kit voeg na jaren toch schimmelplekken vertoont en dan zal je deze moeten vervangen anders krijg je zeker lekkage op termijn.

Voorbereiding voor het vervangen van de kitvoeg

Om de kitnaden te vervangen moet je de kitnaden uitsnijden met simpelweg een Stanley mes, het liefste het type met een breek mes. Pas wel op dat deze niet breekt ander kan het nog wel eens uitlopen op een ziekenhuis bezoekje. Voorzichtigheid is dus geboden!

Daarna als alle oude kit weg gesneden is kunnen we alles bij elkaar vegen en er voor zorgen dat alle resten van de oude kitvoegen van de tegels af zijn. Dit is heel erg belangrijk voor de hechting. We zorgen dat we alles netjes ontvetten met een speciale reiniger.

Den Braven Ontvetter-cleaner

We nemen wat ontvetter op een schone doek en reinigen de hoeken die we opnieuw willen afwerken met een nieuwe kit voeg. Dit laten we even drogen! Mocht je een kunststof douchebak/badkuip hebben dan kan je deze ook nog voorzien van een primer voor extra hechting.

Het maken van de kit voeg.

Alles eerst zorg je ervoor dat alles verder opgeruimd is en je spullen aan de kant zijn gezet. Zo kan je overal goed bij en word het eindproduct ook een stuk strakker.

We beginnen met het afsnijden van het spuitmondje en de bovenkant van de tube. Bovenkant van de tube kan je net boven het schroefdraad afsnijden, en het spuitmondje circa 1 cm vanaf de smalste kant en dan iets schuin. Zo krijg je automatisch een hoek waarin de je kitspuit houdt.

We beginnen overigens altijd met de kit voegen op de vloer/wand aansluiting en werken ons dan omhoog. We zorgen ervoor dat we rustig aan de kitnaad gaan vullen en gelijkmatig vol spuiten met siliconenkit. Pak niet te grote stukken, zeker niet als het je eerste keer is, maar probeer wel zoveel mogelijk in 1 keer te doen. Ook met het oog op het afstrijken van de kit, probeer altijd net door de hoek een te kitten, dan heb je met het afstrijkmiddel geen last dat de rest van de kit niet meer hecht.

Afstrijken met een afstrijkmiddel

We hebben inmiddels een ruwe kit voeg gemaakt en gaan deze afstrijken met een afstrijkmiddel. Waarom een speciaal middel en geen sopje van Dreft? Omdat het afstrijkmiddel speciaal is ontworpen om de middelen die de schimmel moeten voorkomen niet aan te tasten.

den braven finisher

Dit afstrijkmiddel spuiten wij op de kitnaad maar zorg er wel voor dat waar je gestopt bent met kitten dat je niet verder spuit met het afstrijkmiddel. Ander heeft de kit voeg geen hechting meer als je verder gaat! Dan pakken onze kitlepel, afmes stokje of ijsstokje en halen deze onder 45graden door de hoek waardoor het teveel aan siliconenkit word weg gehaald en er een nette kit voeg over blijft. Dan spuiten wij nogmaals de voeg in en gaan we met onze wijsvinger nogmaals over de kit voeg heen om hem strak af te werken.

Oefening baart kunst

Met deze beschreven stappen kan jij zelf je kit voeg vervangen in huis! Mocht je dit toch niet zelf willen of kunnen doen dan kan je altijd een professional inschakelen om deze klus voor je uit te voeren. Je kan deze klus natuurlijk ook kwijt op bijvoorbeeld ZOOFY.

Tot slot

Als jij rondom een bad wilt gaan kitten dan is het zeer raadzaam dat je het bad na het uitsnijden en ontvetten eerst vult voor 3/4 met water! Mocht je dit nniet gedaan hebben en je gaat het bad vullen dan is de kans groot dat voor het gewicht van het water je kit voeg weer los scheurt! DUS ALTIJD VULLEN MET WATER!

Hopelijk is het e.e.a. een stukje duidelijker geworden door onze uitleg. Mocht je nog vragen hebben dan kan je hieronder reageren op dit bericht!

Peter
Peter

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *